ALMANYA
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, seçim sonuçlarını Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi adına bir “felaket” olarak nitelendirdi.
Almanya’nın sol partisi Die Linke (Sol Parti), Berlin eyalet seçimlerinde birinci sıraya yerleşirken; aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde en çok oyu aldı.
Berlin eyalet seçim kurulunun pazartesi sabahı yaptığı açıklamaya göre Die Linke, oyların %25,7’sini alarak %18,8’de kalan Başbakan Friedrich Merz’in muhafazakâr Hristiyan Demokratlarını (CDU) rahat bir farkla geride bıraktı.
Bununla birlikte, Sol Parti’nin 1990 yılındaki yeniden birleşmeden bu yana ilk kez başkentin belediye başkanlığını alabilmesi için koalisyon ortaklarına ihtiyacı olacak.
Berlin’de AfD %16,3 ile üçüncü sırada yer alırken, Yeşiller %14,3 oy aldı. Merkez sol Sosyal Demokratlar (SPD) ise %12,1 oy oranıyla Berlin eyalet seçimleri tarihindeki en kötü sonucunu elde ederek beşinci oldu.
Seçim kuruluna göre, ülkenin kuzeydoğusundaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde AfD, yaklaşık %38,2 oy alarak sadece iki hafta içinde ikinci eyalet zaferini kazandı.
SPD %35,5 ile ikinci sırada yer aldı. Başbakan Merz’in muhafazakâr partisi ise ilk sonuçlara göre %4,9 oy alarak 81 yıllık tarihinin en kötü performansını sergiledi ve meclise girmek için gereken %5 barajının altında kaldı.
Merz, Mecklenburg-Vorpommern’deki sonuçların bir “felaket” olduğunu belirtti. Partisinin kendisini görevden alabileceğine dair son spekülasyonların ardından CDU liderliğinin kriz toplantısında gazetecilere konuşan Almanya Başbakanı, görevinde kalacağını söyledi:
“Şu anda yapılması gerekenler omurga, kararlılık ve sabır gerektiriyor. Reformlar hayata geçmek zorunda. Ülkemizi ileri taşımak istediğim için bu sorumluluğu üstleniyorum.”
Sonuçların ardından AfD’nin eş genel başkanı Tino Chrupalla, Almanya Başbakanı’nı istifaya çağırdı. ZDF televizyonuna konuşan Chrupalla, “Şansölyenin bugünkü açıklaması cılız olmaktan da öteydi; gereken sonuçları çıkarıp istifa etmek yerine eskisi gibi yola devam edeceğini duyurdu,” dedi.
Öte yandan, Die Linke’nin liste başı adayı ve Türk göçmen bir ailenin kızı olan Elif Eralp, partisinin göçmen karşıtı AfD’ye karşı elde ettiği zaferi kutlayarak şu açıklamayı yaptı:
“Şehrimizde sevgi ve adalet, nefrete karşı üstün geldi.”
Pazar günü yapılan seçimlerde başkent Berlin’de yaklaşık 2,5 milyon, Mecklenburg-Vorpommern’de ise yaklaşık 1,3 milyon kayıtlı seçmen sandık başına çağrıldı.
Aşırı sağcı AfD’nin iki hafta önce kritik Saksonya-Anhalt eyaletinde CDU’yu ağır bir yenilgiye uğratmasının ardından Merz üzerindeki baskı giderek artıyordu. AfD orada tek başına hükümet kurmasını sağlayacak salt çoğunluğun hemen gerisinde kalmıştı.
İktidardaki 16 ayın ardından, anketlere göre Merz’in onay oranı yaklaşık %14’e kadar gerilemiş durumda. Merkez sol koalisyon ortağı SPD ile vaat ettiği ekonomik ve sosyal refah reformlarını hayata geçirmekte zorlanan Merz’in liderliği kendi parti tabanında da tartışılıyor.
https://www.aljazeera.com/news/2026/9/20/two-german-states-go-to-the-polls-after-far-right-gains
