Sami Doğan: Amacımız sosyal demokrasinin iktidarı

2024 yerel seçimleri öncesinde İzmir, Eskişehir, Mersin, İstanbul ve Ankara’da olmak üzere bir “Yerel Yönetimler Çalıştayı” yapmayı planlayan ve ilkini İzmir’de yapan Sosyal Demokrasi Derneği, 7 Ocak Pazar günü Eskişehir’de yapılması planlanan çalıştayı iptal ettiklerini duyurdu.

Dernek Başkanı Sami Doğan, yaşananlara ilişkin açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi ile uzlaşma

“Planladığımız Çalıştay fikrini, yerel seçimlerdeki kutuplaşmada kutup başı olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yönetimi ile de paylaştık ve planımızı birlikte gerçekleştirmek üzere uzlaştık. Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki 5 Kasım Kurultayı sonrası gerçekleşen yönetim değişikliği nedeniyle bir süre ertelenen çalışmalarımız, Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentler’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı sayın Gökan Zeybek’in göreve gelmesi ertesinde yeniden başladı ve kurumsal iş birliği ile CHP – SDD ortak projesi olarak yaşama geçti. İlkini sosyal demokrat belediyecilikte marka olan İzmir’de gerçekleştirdiğimiz çalıştayımızın ikincisi için yine marka kentlerimizden biri olan Eskişehir’i seçtik.”

Çalıştay formatı 

“Öncelikle SDD Genel Başkanı’nın açış konuşması yapıldıktan sonra, gittiğimiz kentin varsa CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı’na ve az sayıda ise merkez ilçelerinin yine CHP’li Belediye Başkanlarına söz hakkı tanınıyor. Yayınlanan programımızda da isterlerse kullanmaları üzerine önceden yerlerini belirliyor ve ilan ediyoruz. Ardından da çalıştayımızın esasını belirleyecek şekilde; birincil olarak “Sosyal Demokrat Yerel Yönetim Anlayışı” konusunda dünyadaki örneklerin ele alındığı bir çerçeve sunumu, ikincil olarak da uzun yılların birikimine dayalı bir yerel katılımcılık örneği aktarılıyor. Programımız incelendiğinde, formatımızın somut karşılığı net olarak anlaşılacaktır. Çalıştayın esası ortaya konulduktan sonra da “Nasıl Bir Kent”, “Sağlık-Eğitim-Kültür ve Sanat”, “Sosyal Politikalar”, “Katılımcılık”, “Yerel Ekonomi” konularını temel alan 5 farklı çalışma masasında; kent içindeki STK’lar ve Demokratik Kitle Örgütleri temsilcilerinin katılımıyla, yereldeki başarılı örneklerin tartışılmasına ve olması gereken uygulamaların belirlenmesine olanak sağlıyoruz. Masa sorumlularının, tartışmalar sonucu elde ettikleri sonuçları, yaptıkları sunumla aktarmalarının ardından da toplantımızı bitiriyoruz.

Çalıştay formatımız, yukarıda aktardığımız aşamalardan ibarettir.”

İzmir çalıştayı

“İzmir’de gerçekleştirdiğimiz ilk toplantımız, çok başarılı geçmiş olup gerek kentte ve katılımcılarda gerekse basında, gereken ilgiyi görmüştür. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Tunç Soyer’in katılımı ve sosyal demokrat belediyecilik üzerine yaptığı donanımlı konuşma da çalıştay kayıtlarına girmiş, basın bültenlerinde değerli yerini almıştır. Aynı tarihe denk gelen CHP MYK ve Milletvekilleri Antalya toplantısı nedeniyle, İzmir programımıza katılamayan sayın Gökan Zeybek’in, “Oradaymışım gibi okunsun” diyerek İzmir çalıştayımıza gönderdiği mektubunun, bu açıklamayı yapmamıza neden olan gündem ile ilgili son bölümü kurumsal iş birliğinin net ve anlamlı göstergesidir. Sayın Zeybek, mektubunun sonunda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin, çalıştayımızla ilgili duruşunu şu şekilde ifade etmiştir:

“Yerel yönetimler, halka en yakın hizmetlerin üretildiği yerler olması açısından, veriye dayalı, gerçekçi ve tam katılımcı, kapsayıcı ve sosyal adaleti esas alan bir anlayışla yönetilmelidir. Aksi durumda yerel yönetimler ile ilgili çalışmalar ve projelerde sosyal adaleti esas alan bakış açısı reklam ve pazarlama dili içerisinde kaybolmakta ve konuya vakıf olmayan vatandaş için kenti ile ilgili düş kurmayı imkansızlaştırmaktadır. Kentsel sorunların giderek daha karmaşık hale gelmesi ve çevresel sorunlar ancak kentli hemşerilerin bu sorunlara sahip çıkması ile çözülecek sorunlardır.  Çalıştayınız bu anlamda atılmış çok önemli bir adımdır.

İlk ayağı İzmir’ de gerçekleşen; Ankara, Eskişehir, İstanbul, Mersin olan bu çalıştaylarda emeği geçenlere şimdiden teşekkür ederim.

Çalıştayınızın başarılı geçmesini temenni ederim.”

Sayın Zeybek’e CHP kurumsal kimliği adına ortaya koyduğu değerli sahiplenme için teşekkür ediyoruz. Çalıştaylarımız tamamlandığında da elde edilen bilgileri ve verileri, ilgililerine kaynak oluşturmak amacıyla kitaplaştırarak kamuoyuna sunacağız.”

Eskişehir çalıştayı  

“Çalıştayımızın yapısını kısaca paylaşarak kamuoyunu bilgilendirmiş olmakla birlikte, başarılarıyla övünerek seçtiğimiz Eskişehir’de güncel siyasi ortamın yerel yansımalarından kaynaklı olduğunu düşündüğümüz birtakım olumsuzluklar hakkında da kısa bir açıklama yapma gereksinimi duymaktayız.  Eskişehir’in duayen Büyükşehir Belediye Başkanı, sayın Yılmaz Büyükerşen ve yine Tepebaşı ilçesi Belediye Başkanımız sayın Ahmet Ataç’ın, yanlış anlaşılmalardan kaynaklı olarak yapmış olduklarını düşündüğümüz basın açıklamasında yer alan önemli noktalardaki düşüncelerimizi de aktarmak isteriz.

Değerli başkanlarımız, birlikte yaptıkları basın açıklamasında;

“Haberimiz yokken programda yer alıyoruz.” diyorlar.

Yukarıdaki açıklamamızda ifade ettiğimiz çalıştay formatı gereği programımızı bu şekilde hazırlayıp davetiyelerimizi elden götürüyor ve kullanmak isterlerse söz haklarının hazır olduğunu, programımızda yer aldığını ifade ediyoruz. Çarşamba günü de sayın başkanlarımız için bunu yaptık, sayın Büyükerşen’i makamında ziyaret ederek davetiyemizi verdik, kendilerini bilgilendirdik. Sayın Ataç ise yoğunluğunu gerekçe göstererek randevu veremedi ancak davetiyesini özel kalemine ilettik. Ziyaretimizin hemen ardından da söz konusu basın açıklamalarını gördük ve tüm samimiyetimizle detayları konuştuğumuz halde yapılan açıklamaya üzüldük.

“20 yılı aşkın süredir yerel yöneticiler olarak bizlere danışma ya da bilgi verme lütfunda bile bulunulmadığı…” diyorlar,

Yine, yukarıda formatını açıkladığımız çalıştayımızda esasen bir çerçeve sunumu ve yerel bir deneyimi aktarıyoruz, sonrasında da STK ve Demokratik Kitle Örgütleri deneyimlerini tartıştırıyor ve bir metne bağlıyoruz. Başkanlarımıza da kendilerini ifade etmeleri için söz hakkı veriyoruz. Dolayısıyla bir beklenti alınganlığı oluştuğunu düşünüyoruz. Ziyaretimiz esnasında da sayın Büyükerşen’e tüm detaylarıyla formatımızı anlatmış bulunuyoruz.

“Bu çalıştayın zamanlaması ve yerel seçimlere bu kadar kısa bir süre kala planlanması oldukça manidar ve siyasi hesaplar ile gerçekleştirilecek bir etkinlik olduğunu göstermektedir.” diyorlar,

Bu çalıştayın tam da yerel seçimler öncesi yapılması gereken bir etkinlik olduğunu düşündüğümüzden, bu aylarda, bu günlerde yapılmasını planladık. Siyasi hesaplar var mıdır, vardır. O siyasi hesaplar, sosyal demokrat bir parti olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm yerel aktörleriyle yerel seçimde iktidar olması hesaplarıdır. Sosyal Demokrasi Derneği’nin herhangi bir yerde herhangi bir belediye başkanı adayı yoktur. Hiçbir adayı da özel olarak desteklememektedir. Yerel dinamiklerin iç heyecanlarının, olayların değerlendirilmesinde sınırlı bir bakış açısı oluşturduğunu düşünüyoruz.

“Emrivaki yapılarak, ‘ben yaptım, oldu’ anlayışı ile düzenlenecek bir etkinlik, verimli olmayacağı gibi rakip siyasi partilerin gereksiz spekülasyonlarını da beraberinde getirecektir.” diyorlar,

Daha öncesinde de ilişkiler kurulmuş olunan, 25 yıllık emek biriktiren ve hiçbir olumsuz olayla anılmayan Sosyal Demokrasi Derneği gibi bir yapının, emrivaki ile bir çalıştay düzenliyor olduğunu düşünmenin de yine sıcak adaylık tartışmalarının heyecanından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Temel kavramları; eşitlik, özgürlük, adalet, dayanışma, olan Sosyal Demokrasi Derneği emrivaki yapmaz, yapamaz. Programını ortaya koyar, tüm katılımcılara fırsat eşitliği sunar, değer bilir, değer verir. Aksini düşünmek spekülasyon olur. Rakip partilerin spekülasyonu kavramı ise tamamen olayımızın dışında kalan, sosyal demokratlar arasında bir anlamda çevrim içi yapılan çalıştayımızla hiçbir bağlantı kuramadığımız bir ifadedir.

“Emrivaki ile düzenlenen organizasyonlar kent geleneğimize yakışmadığı gibi yerel yönetim ilkelerimiz ile de uyuşmamaktadır.” diyorlar,

Tüm bu duygular ve yaklaşımlar, görüyoruz ki tekrarla belirttiğimiz, yerel seçimlerdeki adaylaşma sürecinin iç heyecanlarından kaynaklanıyor. Bu bakış açısından kurtulunduğunda bu cümlelerin tamamı kurulamaz hale gelir, anlamsızlaşır.”

Herhangi bir adayla ilgili özel bir duygumuz, düşüncemiz, eylemimiz yok

“Sonuç itibarıyla, sayın Büyükerşen’i makamında bilgilendirdiğimiz gibi saygıdeğer kamuoyunu da bu vesile ile bilgilendirmiş oluyoruz. Ne İzmir’de, ne Eskişehir’de, ne Ankara’da, ne İstanbul’da, ne Mersin’de, ne de Türkiye’nin herhangi bir ilinde herhangi bir adayla ilgili özel bir; duygumuz, düşüncemiz, eylemimiz yoktur.

Amacımız;

Sosyal demokrasinin her zaman her yerde iktidar olabilmesidir,

Önümüzdeki yerel seçimde mevzilerimizin ve kalelerimizin artması, güçlenmesidir,

Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin, kuruluş değerleri çerçevesinde; laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olarak güçlendirilmesi, sonsuza dek yaşatılmasıdır.”

Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Ataç ve Kazım Kurt’a başarı dilekleri

“Öncelikle belirtmeliyiz ki sayın Yılmaz Büyükerşen’e, sayın Ahmet Ataç’a ve sayın Kazım Kurt’a başarılarının devamını diliyoruz. Sosyal demokrasinin kalelerini koruyacaklarını biliyor ve kendileriyle gurur duyuyoruz.  Ayrıca, Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a toplantımıza ev sahipliği yapmayı kabul ettiği ve diğer STK’lara yaptığı gibi bize de Hasan Polatkan Kültür Merkezi’ni tahsis ederek verdiği destek için içten teşekkür ediyoruz.

Sonuç olarak da, derneğimizin ve sosyal demokratların bu tür bir olayla ve haksız ithamlarla daha fazla meşgul olmaması adına Eskişehir çalıştayımızı iptal ettiğimizi, değerli kamuoyuna duyuruyoruz.”

Yorum yapın